Ровейки се в нета се натъкнах на една статия от преди 5-6 години но може би актуална и сега. Милиони забодени пари без покритие, и липса на отговорност. За чия сметка са били вложени, и дали не са там част от загубените пари за нашите пенсии. превеждам дословно:

Призрачният град 
Виж цялата галерия - ТУК

Навсякъде разрушени сгради, търкалящи се врати, разбити стъкла, подмятани стари вестници и плакати , напомнящи за отдавнашната българо-съветска дружба. Отавна позабравения Верхномесенск се появи през 1986 година, като дървопреработвтелно предприятие. През тези години ръководството на Удора залагаше големи надежди на новите селища. Селището като селише е много приятно и компактно. Има училище, Дом на Културата, баня, магазин. То и жителите му не са много.

Улица Дружбы является центральной и тянется через весь поселок.

Пулково, самолет, Сыктывкар, поезд, станция Кослан, такси, село Буткан. 15 часов от двери до двери не кажутся долгой дорогой, если учесть, что поездом надо ехать туда, куда автомобильная дорога в приличном состоянии существует только в виде зимника. Таксист по дороге заехал на единственную заправку и попросил деньги вперед, чтобы заплатить за бензин. В то, что у хозяина разбитой "четверки" действительно не было в кармане денег, поверить было не сложно.

Полунощ  е. Седя на терасата и  чета вестник. Никаква лампа не свети. Слънцето уж полегна зад високите комски върхари, а пак се понесе нагоре. Явно не му се спи…Сега са БЕЛИТЕ НОЩИ! Не ми се спи и на мен.  Натрупаните впечатления и породените от тях мисли, идват толкова бързо в главата ми, че чак не мога да ги хвана. Само от няколко месеца съм в Благоево – Коми АССР. Годината е 1986-та. В дома на културата денонощно е оживено. Денем -  ученически самодейни колективи а вечер -  работнически. За прегледа на художествената самодейност, само в Благоево подготвяме 103 колектива с над 1300 самодееца.

 от гравитон

Есента в Коми е кратка. Дърветата чак нямат време да сменят лятната си премяна. Остават зелени и през зимата. Няма я нашенската есен с натежалите гроздове и плодове, с топлите есенни багри. Само гъбите наедряват, боровинките узряват, а рибите стават големи и тлъсти. Животните събличат тъмносивата и червено-кафява украска и бързо надяват зимната си маскировка. С една дума няма разнообразието на нашенските горски багри.

от гравитон

Знаете ли какво е при минус 52 градуса студ ? Не знаете ? Ще Ви разкажа…

Това е неописуема опасност за живота на над 14 хиляди българи в Коми. Годината беше 1987, но настоящата може и да е още по студена. Тогава беше достатъчно пароцентралата да аварира и да спре работа за повече от един час и половина и селището замръзва. Повече от час и половина спиране на топлоподаването и следва евакуация на населението. А това ще рече, че чак през лятото може да се пристъпи към размразяване и ремонт.