Ровейки се в нета се натъкнах на една статия от преди 5-6 години но може би актуална и сега. Милиони забодени пари без покритие, и липса на отговорност. За чия сметка са били вложени, и дали не са там част от загубените пари за нашите пенсии. превеждам дословно:

Призрачният град 
Виж цялата галерия - ТУК

Навсякъде разрушени сгради, търкалящи се врати, разбити стъкла, подмятани стари вестници и плакати , напомнящи за отдавнашната българо-съветска дружба. Отавна позабравения Верхномесенск се появи през 1986 година, като дървопреработвтелно предприятие. През тези години ръководството на Удора залагаше големи надежди на новите селища. Селището като селише е много приятно и компактно. Има училище, Дом на Културата, баня, магазин. То и жителите му не са много.

През 1994 година Българите напуснаха селището, и се прибраха в слънчева България. Останалите жители се преселиха в други селища от района
Да се възроди забравения "град Слънце" - такава задача лежеше пред една от големите Московски компании. Проекта за възраждането стана един от водещите новини на телевизионния канал "Взгляд" в които се коментираше строителството на града Слънце. Автора на идята - сиктивкареца Юрии Бадло чрез телекомпанията "ВиД" се свърза с телекомпанията на града Слънце, и предложи своя проект за разглеждане.
Идеята на сиктивкареца беше трансформирана от идея в Бизнес-план и стана базов проект за изграждането на първия в Русия "Град Слънце"


Смисъла на проекта беше да се възобнови на територията на Верхномезенск дървопреработващото производство, да се възстанови инфраструктурата на селището и жилищния фонд. Тази идея не проработи. Да се вложат инвестиции не е от най - леките неща. А и надали някой от областния център ще отиде на работа в Верхномезен, или поне да провери на място за какво става на въпрос. Разстоянието до Кослан е почти 120 км. а и пътя е в много окаяно състояние.