Инж. Борис Димитров Марин
Роден на 05.03.1924 г. в с. Батак –Пазарджишка област. Завършил стопанската академия в София. През 1976 г. Борис Марин за втори път заминава за Коми като директор на ГПП Междуреченск. Преди това е бил в ГПП Усогорск –като началник на производствен отдел.

 Той успешно продължава ускореното развитие както на строителството, така и на производството на предприятието. При него селището завършва завършен вид. За нуждите на предприятието се изгражда цех за технологична дървесина на трески (щепа), гаражно стопанство и ремонтно механичен цех.

 Пуска се в експлоатация воднопречиствателната станция на Междуреченск. Но най важното за периода в който инж. Борис Марин ръководи предприятието е внедряването на метода на гладкото кастрене в сечищата. Постига се проектната мощност на полуавтоматичната линия за разкройка на целите стъбла в сечищата. Междуреченск придобива славата на предприятие еталон. Инж. Марин посвещава 10 години от живота си на дърводобива в Коми, за което е награждаван многократно. Той е носител на “Златен орден на труда” и”Червено знаме”.