Бит, култура, художествена самодейност  Автор: Александър Арсов - Откъс от книгата: "Покорители на тайгата"             

Ущилище в МеждуреченскСелищата, разположени в тайгата - Усогорск, Благоево, Междуреченск и по-малкото - Верхнемезенск, макар и млади, създадоха свои битови и културни традиции.

Административните услуги на гражданите - съветски и български, се извършват от селищните съвети на народните депутати, органи на съветската власт, от съветските училища, пощи, аптеки и други учреждения. Част от административните услуги на българските граждани прави Българското консулство в столицата на Коми - Сиктивкар. За улеснение консулските услуги организирано се вършеха при посещения на самите предприятия или в бединението. Комунално-битовите и търговските услуги са организирани от ръководството на Обединението чрез специализираните предприятия (ПТОХРС и ПКБДУ).

Създадена е широка търговска мрежа - 32 магазина, 15 столови, 6 сладкарници, 11 павилиона, 4 хлебопекарни, 4 цеха за производство на безалкохолни напитки и други търговски обекти.

Около хиляда души, предимно българи, се грижат за доброто снабдяване и обществено хранене, за хубавото настроение на двадесет хиляди български и съветски граждани. Тяхното старание да утвърждават българското в общественото хранене е похвално. В това се убеждава всеки, който е прекарал в българския колектив поне два-три дни и е вкусил български ястия в столовете и закуски в сладкарниците, както и чудесен хляб във фурните.

На апетитната българска баница, която можеше да се поръча и за вкъщи, на безалкохолните напитки и бозата могат да завидят гражданите в много градове в България. Ето как нещатен кореспондент на вестник „Дружба" В. Арсова описва своите впечатления от стол №1 на ГПП Междуреченск под заглавие „При хората, които ни хранят". „Известно време вратите на стол №1 в Междуреченск са затворени за посетители.

 „Ремонт" - пише на входа.

  Когато в навечерието на 1-ви май хората отново влязоха в него, той ги посреща обновен, преобразен, трептящ от чистота.  Реших да надзърна нарочно, тъй като клиент рядко се случва да влизам.

 Влязох в търговската зала. Тя има хубав естетичен вид, художествено оформена, уютна. Красивите полилеи и придават тържествен, ресторантски вид. Масите c нови покривки, нова посуда

От главния готвач Йорданка Сердарова и нейния помощник Георги Бендов разбрах кои са новостите, какви са подобренията.

В просторната чиста кухня хората вършеха своята работа. Показаха ми новомонтирания прибор „фритюрник" за пържене на картофи, който много облекчава персонала, а приготвя за хората вкусни по домашно му златисти картофки. Монтирана е нова пекарна с три фурни, друга помалка печка с фурна и четири плочи. Това дава възможност да се увеличава асорти ментът на ежедневното меню.

Всичко е заредено с врящи тенджери, с тави, в които цвърти месо. Замайва те аромат на вкусно готвено, на ванилия. Десертът е готов и е поставен върху новата хладилна инсталация на шубера за охлаждане. По-нататък на шуберната линия е монтиран нов отоплителен шкаф,

който запазва температурата на ястията, а до него са котлоните, на които се поставят казаните със супи и чорби, за да бъдат и те топли и апетитни.

Красива шуберна преграда отделя салона от кухнята, а хората в салона се хранят спокойно без да наблюдават шетнята и потока, който минава през шубера.

В стола работят 29 човека на две смени, които обслужват дневно около 1800-2000 души. Той е един малък завод за храна. Тук се приготвят многобройни основни ястия, отделно десерти и скари.

 Когато надникнах в дневния лист за менюто, доста се изненадах. Тук бяха записани като основни ястия славянски гювеч, кюфтета по чирпански, свинско с ориз, гювеч зарзават, пържоли, свинско с домати, свинско със стар боб, кебапчета, отделно супи и десерти.

Основните ястия се приготвят от Георги Гундов - млад, енергичен, стриктен - държи за авторитета на заведението.

Бригадирките на двете смени - Елена Бундова и Елена Панева са строги и взискателни. Точното спазване на работното време, дисциплината на работното място, отговорност за храната на хората тук са закон.

Пъргави млади жени, ръцете на стола, които представляват и лицето на всички хора от кухнята, най-много срещащи се с клиентите, са Райна Иванова и Събинка Иванова, работещи на шубера. Те бързо, сръчно разливат ястията и зареждат линията, за да има хората какво да избират.

В книгата за похвали и оплаквания (оплаквания няма записани), работникът Божидар Георгиев е записал: „Изказвам благодарност към целия колектив за вкусните ястия, които създават добро впечатление за българската кухня".

Група от Усогорск, хранила се тук, пише: „Трогнати сме от вежливото обслужване на персонала, от качеството и количеството на храната. Пожелаваме на сродните колективи от Усогорск да се поучат от колегите си в Междуреченск. ...

 ... Новата обстановка, в която работят и се хранят хората и нововъведенията тук се дължат на началника на работническото хранене и снабдяване в Междуреченск - Иван Ночев.  Да, при такова обслужване по-рядко се намират зрънца, за които да негодуват.

Затова и оплакванията са рядкост.  Малкият колектив върши голяма работа - храни хората. А храната е и здраве, и бодрост, и работоспособност, и добро настроение".

Универсалин магазинЩе добавим още нещо. Такива колективи има и в стол „Мезен" на Усогорск, столовете на Благоево и Горни Мезен. Те просто се състезават посвоему в отговор на състезанията между бригадите от производството.

Ръководството на ПТОХРС провежда кулинарни изложби, в които всеки колектив и майстор-готвач влагат толкова много любов и творчество, че посетителите с часове стоят пред щандовете.

Накрая след излъчване на първенците, изложбата се закрива и се организира разпродажбата на експонатите, и радостта да хапнеш с приятели и близки в празнично настроение продължава.

Да се подбере персонал в търговията и общественото хранене не е трудно.

Не е тежка и задачата да се намерят желаещи да участват в самодейното танцово, театрално и певческо изкуство, за щото в Коми палитрата от такива хора е много разнообразна. В българския колекпив има присъствие на всякакви професии,  образование, възрасти, всички региони на България с многообразие на традиции и човешки ценности. Имаше такава приказка:

„Тук засега няма на работа космонавт и поп". Но и свещеник се появи и работи като секач повече от три години! Сега служи в църквата на Клисурския манастир край Берковица.

Нека разкажем още един случай, който потвърждава гореспоменатото.

 В ГПП Междуреченск станах свидетел на малък инцидент. В една ранна утрин, когато секаческите бригади се подготвят да заминат за тайгата след закуската в столовата, главната готвачка ми се оплака, че новодошъл работник секач, е влязъл в кухнята и огледал старателно обстановката. Тя го е изгонила като злосторник.

 Бях забравил за случая в кухнята, когато при мен застана онзи работник, който бе дръзнал да влиза в кухнята: „Аз не съм провокатор, нито злосторник. Направи ми много добро впечатление обстановката в столовата и реших да видя какво е в кухнята. Убедих се, че тук могат да направят чудеса и този стол може да добие славата на ресторант с няколко звезди.

Ако ме оставите тук за една седмица, ще се уверите, че този занаят го мога. Къде съм го работил, нека засега да остане тайна. Не искам да се измъкна от тайгата, още преди да съм влязъл в нея, и ако не мога да работя в кухнята, отивам в определената от вас секаческа бригада, а за нея говорят много хубави неща".

 Представих го на началника на филиала по обществено хранене, който между другото бе споделил, че има нужда от добри готвачи, и така Васко остана в стола.

Съвсем наскоро в предприятието пристигат неочаквано отговорни ръководители и след деловите разговори трябва да ги нахраним. Началникът на филиала е притеснен, че няма време за подготовка, но аз му казах, че ще заложим на новия готвач, който бе декларирал, че за един час може да излезе от всякаква ситуация, защото в склада на стола по негова преценка има всичко. И така този млад човек, след като чу проблема, попита за броя на участниците в обяда и каза да му дадем 40-50 минути за организация и подготовка. Пожела също той лично да сервира.

Още с влизането в залата към стола се разбра, че тук е действала опитна и старателна ръка. Храната и начинът на сервиране смая всички - сръчност, финес, култура, професионализъм. Накрая най-отговорният от високопоставените гости пожела да изкаже благодарност за прекрасния обяд и акуратното обслужване на готвача: „Спасибо! Много раз спасибо! Я такую вкуснятину никогда в жизни не ел! Молодец!"

 Оттогава минаха много години и сега мога да кажа, че нашият късмет с Васил го дължим на „наказанието" му като готвач в резиденция Евксиноград край Варна, с което той трябваше да изкупи вината на другите.

Васко бе златна находка не само за колектива на Междуреченск, той отсрамваше и Обединението и Консулството в Сиктивкар. На Васко възлагахме организацията на коктейлите, които дава нашето консулство по официални поводи. Много години той работи в Коми, че и повтори договора, защото чувстваше истинската човешка признателност и другарска подкрепа. Сега той е главен мениджър на два реномирани ресторанта. На третата национална среща-събор на работилите в Коми, състояла се през септември 2006 г. край яз. „Копринка", Васко сподели, че работата в Коми му е дала много - преди всичко умението да взема самостоятелни решения и да не се плаши от трудности.

За правилното решаване на въпросите на търговията неоценима е заслугата на търговските органи и организации в Коми, които водеха на специален отчет снабдяването на българския колектив. В универсалните магазини в селищата разнообразието на стоките е много no-голямо от редица градове в съветската страна.

Данни за стокооборота общо и на 1 лице от персонала за СО и по предприятия по години (в рубли) са дадени в таблици 19 и 20.

Специални грижи се полагат за работниците в гората - секачи и товарачи. Вся ка бригада има своя кухня, която сервира топъл обяд (супа, основно ястие и десерт) u топъл чай. В дървените къщички с отоплителни печки, разположени до сечищата, работниците се преобличат и почиват.

Оранжерия в п. ПеждуреченскКолкото и старание да се проявява от органите по търговията, все пак през зимата се чувства отсъствието на пресни зеленчуци. Задоволявахме се със зеле, моркови, ябълки и цитрусови плодове, с които се зареждаха плодохранилищата, преди да настъпят силните студове.

 Много хора в сандъчета, напълнени с торф, садяха лук, репички и марули и ги поставяха между двойните прозорци на жилищата, а това разстояние е 50-60 см. Някои пробваха да произвеждат и оранжерийни краставици. Това наведе ръководството на ГПП Междуреченск на мисълта да построим оранжерия. В проектите такова чудо не бе заложено u трудно бе да се мисли, че то лесно може да се осъществи. Още повече - ние дървесина ли ще добиваме или ще произвеждаме зеленчуци? Оказа се, че опасенията ни не са без основание. За металните конструкции желязо ще се намери, дървените рамки не са проблем. Но остъкляването? Специалистите изчисляват, че ще са необходими стотици квадратни метра. Трябва специално планиране, а такъв обект в титулните списъци никои не се наема да включи.Оранжерия в Междуреченск

 Все пак се запалихме от тази идея и търсихме решение. На първо време трябваше да убедим съветското ръководство на предприятието. В един подходящ момент, когато един наш работник се върна от от пуск и донесе кашон оранжерийни краставици, отидохме при директора. Казахме, че пратката е от съпругата на работника, която е бригадир в оранжерийния комплекс край Пазарджик. - Не можем ли да направим и тук оранжерии? - започна да разпитва директорът. Така го спечелихме и за няколко дни проектът бе готов.

 Междувременно, докато въпросният пазарджиклия е бил в отпуск в България, комисията е удовлетворила молбата за ид ване на работа в Коми на съпругата му.

Изискахме списъка от „Личен състав" и в негово присъствие отбелязахме „организатор оранжерийно производство" вместо „работник в кухня". Така, макар и „отзад напред", един проблем бе решен.

Нещата се задвижват бързо - конструкцията на оранжерията се разкроява и заварява, дърводелците вършат своето, булдозеристът подготвя площадката, самосвалите извозват торф, а специалистите от топлофикацията прокарват тръби за отоплението. Ами остъкляването? - И това има решение - ни успокои груповият технически ръководител по строителството - новият блок ще остъклим вместо с три, с две стъкла - външно и вътрешно, а следващата година, когато се планират стъкла, ще довършим останалото.

Строителството на оранжерията, завършено в много кратък срок, не остана незабелязано от ръководството на Обединението, защото бе до пътя, който води от Усогорск за Междуреченск. Реакция няма - не питаха какво строим, защо и кой е разпоредил. Но очаквахме такава при евентуален неуспех, а то, погледнато тогава, си бе чиста лудост, но всичко мина много по-добре от очакваното. Под грижите на златните ръце на отговорничката на оранжерийното производство оранжерията се отплаща двойно. Произведената в северните условия продукция, по количество и качество надминава родното ни производство. Примерът е заразителен. Следващите години се появяват оранжерии и в другите селища.

Сладкарница в п. МеждуреченскЗа оползотворяване на отпадъците от столовете в предприятията са организирани четири свинеферми. Така е предотвратена най-малката опасност от неритмично осигуряване с месо и месни продукти. Спазват се и някои типични нашенски традиции - хората си купуват прасе и със съответните ритуали го подготвят за колективна трапеза по различни празнични поводи.

Стол в п. УсогорскЗа обслужването на жителите в трите селища са построени и обзаведени битовu комбинати, които предоставят шивашки, ремонтни, бръснаро-фризьорски и други разнообразни услуги. Модерни автоматични обществени перални облекчават труда на хиляди хора.

За децата в Коми се полагат изключителни грижи. Над 350 българчета растат и се възпитават бодри и жизнерадостни в прекрасно обзаведените детски градини.

 Повече от 1200 български деца и юноши се учат съвместно със съветските деца и младежи при много добри условия. Обучението от първи до десети клас в трите селища се води по учебен план на Руската федерация на руски език. Допълнително българските ученици изучават своя роден език и литература, история и география на България, които се преподават от български учители. Съвместното учене позволява да се провежда целенасочена работа по възпитанието в дух на взаимно уважение на ценностите на двата народа.

 Българските ученици успешно се справят с обективните трудности на обучението и показват много добри знания. Те активно участват във всички републикански олимпиади и печелят първи места. Мнозина от завършилите средно образование продължават по - нататъшното си обучение в съветски висши учебни заведения.

Младежите, дошли на работа в Обединението без средно образование, и тези, които искат да получат специалност, посещават българското вечерно училище по специалностите: шлосер-монтьор, монтьор на двигатели с вътрешно горене, механизатор на дърводобива и горско стопанство.

Към 350 български дърводобивници следват задочно в съветски висши учебни заведения. Около 1000 души годишно завършват курсове за шофьори любители. Ръководството на Обединението полага системни грижи за здравето на членовете на българския колектив. В  Благоево, Междуреченск и Верхнеезенск работят здравни служби, а в Усогорск - Обединена болница, отначало с 50 места, а след построяване на модерна сграда - с 80 места за българите и отделение за съветските граждани, с тяхно оборудване и обслужване.

 В Усогорск и Междуреченск функционират модерно устроени профилакториуми, където за 20 дни, безплатно, възстановяват сили хората от тежките производства при усилен режим на хранене u физиотерапевтични процедури.  Около 100 здравни работници денонощно бдят за най-иенното богатство на човека - здравето. Годишно средно на един работник се извършват над десет медицински прегледи. При нужда болните се изпращат с придружител за лечение в болнични заведения в България или балнеолечебни курортни центрове за възстановяване.

Подборът на медицинския персонал е задължение на българското Министерство на Здравеопазването, което осъществява и методическото ръководство.

Разходите по здравеопазването се поемат от Обединението и после Министерството на здравеопазването ги възстановява.

Може определено да се каже, че медицинското обслужване е на високо ниво, навременна е и медицинската помощ при злополуки, катастрофи, измръзвания и други.

Има немалко случаи, когато благодарение на лекарите, на техния опит, професионализъм и отговорност към работата са спасявани не един човешки живота.

. . . . . .

Квартирите са радиофицирани. Селищните уредби предават на български език материалите за трудовата дейност, местни новини, поздравления, съобщения и други.

                *     *     *

 Художествената самодейност на българите постига много добри успехи.

При специфичните условия - отдалеченост от големи населени места, от центрове на културно-масова дейност, самодейността се явява звено от идеологическата работа. Певческите, танцовите и театралните състави (78 на брой с 2000 самодейци) изнасят пред жителите на селищата стотици концерти и спектакли, много от които са на професионално равнище. Затова говорят резултатите от Петия Републикански фестивал - 44 от колективите са лауреати на фестивала.

 Наред с българските в репертоара на самодейните колективи се включват произведения на Коми и други съветски народи.

Домовете на културата от селищата организират концерти пред гражданите на столицата на Коми, повечето от които се излъчват по телевизията.

Обществеността в Коми с голям интерес следи изявите на българската самодейност и дава висока оценка за тях. - Българите учудват с трудолюбието си, с мъжественото приспособяване към тежките условия на тайгата - казва И. П. Борбакова, главен режисьор на Музикалния театър на Републиката. - Но това, което радва нас, хората на изкуството, е тяхното вярно чувство за красота, талантът им на създатели и изпълнители. Масовата самодейност у тях е нещо обикновено. Тя сама по себе си вече въздейства.

Десетки концерти пред работниците в Удорската тайга изнасят съветски професионалисти и самодейни състави и групите, гостуващи от България по линия на Комитета за култура. Незабравими ще останат концертите на ансамбъл „Пирин" с ръководител проф. Кирил Стефанов. Следва >>>