Огромен интерес към изучаването на руски език отчитат от Варненския свободен университетЧерноризец Храбър”. Вече шеста година във висшето училище функционира Руски център, през който са преминали 21 000 души.

„Наблюдаваме бум на желаещи да изучават езика. Преди създаването на центъра имахме само една група студенти, а сега наброяват над 200 души. Вече масово се избира руски като втори език”, разкри в ефира на Дарик доц. д-р Галина Шамонина, директор на Руския център.

В голямата зала на Руския културно - информационен център (РКИЦ) в София се проведе традиционната среща на българските възпитаници от съветски и руски университети с руския посланик Юрий Исаков, съобщиха от  пресслужбата  на РКИЦ.

Такава среща се организира всяка година съвместно с обществото на българските възпитаници от Русия и страните на бившия Съветски Съюз, носещ името Найден Геров в навечерието на празника на руските студенти - Татянин ден.

Българските общности зад граница настояха за финализиране на работата по Националната стратегия за сънародниците ни в чужбина

Да бъде финализирана работата по проекта за Национална стратегия за българите в чужбина настояха представители на български общности зад граница на среща в София. „Искаме да се погрижим за българските граждани, където и да се те по света, затова е важно да имаме насоката, в която ще работим, и първата стъпка за това е довършването на такъв национален документ“, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова, която инициира дискусията по темата съвместно с председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Правителството одобри проекта на Протокол за разширяване на сътрудничеството между Министерството на икономиката и енергетиката на България и Министерството на културата на Русия в областта на туризма, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Въпреки новата спогодба между България и Руската Федерация за изплащане на руски пенсии, клетниците остават фантоми в Коми, защото архивът за трудовия им стаж е изчезнал и няма как годините да се докажат.

Няколко правителства ни лъжат, че ще решат проблемът, разказа 60-годишният Николай Николов от радневското село Знаменосец. Той е един от армията потърпевши българи, които са загубили около 200 лева върху парите за старост. Станишев обяви, че ако спечели изборите ще направи нова спогодба с Русия, но нищо не се случи, ядосва се Николай.