РусофилиПовече от 12 000 души се стекоха днес на 9-я национален събор на приятелите на Русия, който по традиция се организира край язовир „Копринка”. От цяла България бяха пристигнали хора, работили в бившия СССР, както и стотици руснаци, живеещи у нас. Много дойдоха, просто за да засвидетелстват уважението и признателността си към руската държава и нейния народ.

 „Според изследване на НЦИОМ 73 на сто от българите са русофили, а едва 9 на сто – русофоби. Само със здрави исторически, културни, духовни и икономически връзки с Русия страната ни може да заеме своето достойно място”, заяви пред събралото се множество председателят на националното сдружение на русофилите Николай Малинов. Той отчете, че организацията се грижи за 550 руски паметника у нас, от началото на годината досега е провела над 70 концерта. От сцената Малинов обяви, че миналата седмица Общинският съвет на Казанлък е взел решение в града да бъде издигнат паметник на генерал Скобелев.

„Само българите могат да носят с такава обич Русия в сърцата си”, каза кметицата на Казанлък Галина Стоянова.

С бурни овации и ръкопляскания русофилите посрещнаха на сцената лидера на БСП Сергей Станишев, който беше единственият председател на парламентарна група, уважил поканата да присъства лично на събора. „Атака” и ВМРО изпратиха зам.-шефове. От другите партии нямаше представители.

„Малко са съборите в България, които могат да съберат над 10 хиляди души. Това показва, че приятелството, уважението към руския народ е много дълбоко вкоренено в нашето общество”, посочи Станишев. Той подчерта, че българите никога няма да забравят саможертвата на руските войни и офицери, затова и неслучайно русофилите се събират тук, под връх Шипка.

„Днес много от нещата, които ни свързват, са силно отслабени. Само традициите и духовните връзки не стигат. Отношенията трябва да се развиват пълноценно – политически и икономически”, заяви председателят на БСП. Сергей Станишев отбеляза, че вследствие на сегашната политическа конюнктура у нас е спрян най-големият проект за България за последните 25 години – АЕЦ „Белене”.

По думите на лидера на социалистите „това е пълно безобразие и национално предателство”, защото новата централа е в интерес на силната българска икономика. Той подчерта, че за първи път от 23 години насам народът ни може да изрази отношението си по този важен въпрос на референдум.

След него на сцената говориха гости от Русия, от посолството на Руската федерация, бяха прочетени много поздравителни адреси.

Приветствие към събора изпрати и президентът Росен Плевнелиев.

„Без решаващата помощ на Русия и героизма на руските войни свободата ни щеше да остане дълго време нереализиран идеал. Дружбата между двата народа е от векове”, посочва държавният глава.

След официалната част на сцената се качиха „Мери Бойс Бенд”, Бисер Киров, десетки самодейни състави. Множеството пя с тях любими стари руски песни от миналото и ги аплодира дълго. Хората се срещаха след години гурбет в Русия, прегръщаха се и се целуваха. Навсякъде можеха да се видят табелки с имената на руските градове, в които са работили българи. Така по-лесно се откриваха в гъмжащата от народ местност. 

„Бях 3 години в Камиртау, Казахстан, когато там се строеше най-големият металургичен завод след Магнитогорския. Отидох на 18 г. Работила съм и като мазач-бояджия”, разказа пенсионираната учителка от Севлиево Тотка Гечева. По думите й времето, прекарано в Русия, няма да забрави никога. Оттогава храни обич към братушките, които за нея са хора с широки и добри сърца.

Организаторите на събора се бяха погрижили на народа да не липсва нищо – имаше скара-бири, десетки сергии с всевъзможни стоки, дори „руски гастроном”, в който се продаваха истински руски сладолед и бонбони. Двама мъже от Съединение пък предлагаха червено вино с етикет, изобразяващ тримата големи държавни мъже – Сталин, Рузвелт и Чърчил. Парите щели да идат за възстановяване на паметника на учителката Недялка Шилева, ушила знамето на Голямоконарската чета. Находчиви търговци бяха извадили на тезгяха чорапи с надпис „СССР”, направени специално за събора.

Сред русофилите не липсваха и оригинали. Мъж с каубойска шапка се разхождаше с табелка на гърба „Търся си баба”.

novglas.com Анелия Перчева