Русофили_ЯмболДвижение „Русофили" Ямбол ще се представи с три състава в концертната програма на Деветия национален събор на приятелите на Русия, който тази година ще се проведе на осми септември. По две песни ще изпълнят група „Петък 13", фолклорна група „Тракийски напеви" с. Генерал Инзово и смесен хор „Елена Граматикова".

 На събора ще присъстват 250 русофили от общините Ямбол, Тунджа и Стралджа, организирани от областното ръководство на Движение „Русофили" Ямбол с председател инж. Стоян Проданов. Поканени са членове на движението, които са работили или учили в Русия и в страните от бившия съветски съюз, ученици и преподаватели по руски език, членове на Клуб „Съотечественик".

Съборът по традиция ще започне в 10:00 ч. с ритуал на връх „Шипка"по полагане на венции цветя. Ще бъде отслужена тържествена литургия от Старозагорския митрополит по случай 110 години от освещаването на Храм-паметника в гр. Шипка и 5 години от пренасянето на частица от мощите на Свети Александър Невски и Рождество на Пресвета Богородица.

Също от 10:00 ч. на сцената край яз. Копринка ще започне богата литературно музикална програма с участието на български и руски професионални изпълнители и самодейни състави от страната. Ще бъдат наградени участниците в детския конкурс „Обичам моята родина". Точно в 12:00 ч. ще започне официалното откриване на Събора с привествия от гостите.

Музикалната развлекателна програма ще продължи до 17:00 ч.