язовир Копринка - Десети национален събор на приятелите на РусияНад 12 000 души се събраха на събора на приятелите на Русия край язовир Копринка в Казанлък. Над 100 000 са работили или учили някога в необятната Руска държава. Тях ги събра любовта към България и Русия и общите спомени от прекараното време на територията на бившия съветски съюз, съдбата на повечето от тях е свързана и с двете държави, както и руснаци, свързали завинаги съдбата си с България

Да се възобновят отново връзките между двете страни, призоваха русофилите на събора край язовир "Копринка"
"Търговските отношения между България и Русия не трябва да се ограничават само до един единствен енергиен проект." Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него, в последните 4 години е свършена малко работа в тази посока. Необходимо е да бъдат създадени условия за подобряване на търговията с Русия, защото там пазарът е огромен, допълни лидерът на социалистите.

До края на годината ще стартира проект, за наемане на работници в руската държава. Най- вероятно към големите руски градове ще потеглят над 1000 наши работници - строители, стругари, заварчици. Това съобщи на на десетия юбилеен събор на приятелите на Русия край яз. "Копринка" пред нашите сънародници Николай Малинов, председател на Национално движение "Русофили". Те щели да работят в държавни и частни предприятия в големите градове като Москва и Санкт Петербург, и да получават по над 30 хил. рубли, което е около 1000 долара. В момента се намираме в една много напреднала фаза.

Работи се и за завръщане на българските селскостопански продукти на руския пазар. "Русия е готова да приеме експериментално без мито 1000 т наши зеленчуци, плодове, свежи или преработени, мляко, месо и т.н., само трябва митническите власти да се разберат", поясни Малинов.

За възобновяване на икономическите отношения между двете страни призова и лидерът на БСП Сергей Станишев. "Имаме амбицията и това е и амбицията на правителството на г-н Орешарски да активизираме отново икономическите връзки и проекти между България и Русия. Не както казват нашите опоненти, за да обслужваме нечий интерес - външен, а за да се развива България като модерна, икономически силна, технологически развита държава, която има своята тежест", каза Станишев.

"За нас проектът "Белене" не е приключен. Той е изгоден за България. Реализацията му ще даде възможност за запазване на ядрената енергетика и на ядрения ни статус като държава през следващите десетилетия, за да останем след високоразвитите и напреднали европейски страни", допълни лидерът на социалистите. Той декларира, че управляващото мнозинство няма да позволи да бъдат очерняни и стопирани българо-руските проекти, които са залог за работа и по-високи доходи на българските граждани. В последните 4 години има застой в българо-руските отношения. "Само се тупаше топката и нищо конкретно не бе направено, напротив, много неща, вече стартирали, бяха стопирани", обясни Станишев. Той даде за пример българо-руското споразумение за пенсиите на българите, работили в Русия, подписано още по време управлението на тройната коалиция. По него не било направено нищо конкретно и сега трябвало да се задвижва практически наново.

Съборът прие и обръщение, в което се призовават парламентарните партии, правителството, браншовите камари и индустриални сдружения, гражданските структури и всички български патриоти да се обединят и да настояват за възраждане на духовните, икономическите и политическите връзки между България и Русия.

Приветствия до участниците в събора изпратиха президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски.

Сред гостите на събора бяха още бившият посланик на Русия в България Виктор Шарапов, дипломатически представители на Русия у нас, държавници от Коми и др.

Началото на тържествата бе дадено в Казанлък, където бе открит паметник на ген. Михаил Скобелев.

По материали от http://starozagorskinovini.com/