Близо 12 хиляди души, сред които и над 500 от общините Ямбол, Тунджа и Стралджа, повечето от които посветили младостта си на дърводобива в АССР Коми и в далечните северни райони на бившия Съветски съюз, се събраха на днес на Десетия юбилеен национален събор на приятелите на Русия, провеждащ се традиционно край язовир „Копринка".

 Именно тази е и целта на събора – да се срещнат стари другари, работили рамо до рамо в безбрежната руска тайга и многобройните съветски строежи в далечния Север- Съветския Клондайк.

Организатори на събора са Национално движение „Русофили", Координационния съвет България – Русия, община Казанлък, със съдействието на Държавната агенция по горите.

Председателят на НД „Русофили" Николай Малинов благодари за подкрепата на Община Казанлък както за издигането на паметника на ген. Михаил Скобелев в града, така и за организацията на събора. В приветствието си към хората, дошли от всички краища на България и Русия, кметът Галина Стоянова подчерта значението на Руско-турската освободителна война за българския народ, премина през Берлинския договор, разделящ българските земи по волята и интересите на великите сили, отбеляза Деня на Съединението, който бе честван на 6 септември и с който се извършва така мечтаният акт на единението на България, и акцентира върху мястото и ролята на руския народ, подкрепящ борбите на българите за свобода, обединение и независимост.

Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски, посланика на Русия у нас Юрий Исаков. И тази година председателят на БСП и на ПЕС Сергей Станишев дойде на събора на приятелите на Русия.

Приветствия в които липсваш политика, приветствия, основани на дълбоките културно – исторически връзки между народите на България и Русия, на православното християнство, език и азбука.

Приветствия, чиито послания бяха за запазване, развитие и разширяване на сътрудничеството между България и Русия във всички сфери на социално - икономическия и културен живот в името на доброто на двата народа.

По информация на Николай Малинов е постигната договореност за осигурени работни места за 1000 българи в Русия.

В програмата на 10-тия събор от Ямболска област тази година участваха дамски хор към хорова школа „Проф. Г. Димитров" гр. Ямбол с ръководител Стефка Пастърмаджиева, Вокална група „Солнышко", ученици от 4 ти клас на СОУ „П.Яворов" гр. Стралджа с ръководител Желязка Тончева и второкласниците от Вокална група „Чебурашка" гр. Стралджа с ръководител Йорданка Петрова .

Русофилите от област Ямбол бяха край брега на язовир Копринка благодарение на инж. Стоян Проданов, заместник председател и главен координатор на Национално Движение „Русофили за областите Ямбол, Сливен и Бургас.

http://www.tundzha.info/