язовир KoprinkaЗа девети пореден път българи, работили и учили в Русия, или просто такива, които определят себе си като русофили, се събират край язовир "Копринка", близо до Казанлък. В последните години на тази среща отиват не по-малко от 10 000 души.

 Целта на срещата е просперирането и интересът на България, който може да бъде реализиран чрез едни контакти с Русия, каза говорителят на Националното сдружение "Русофили" Иво Атанасов.

Ако се позовем на социологическите изследвания, 72.8 процента от населението на България определя себе си като русофили, 9 процента са русофобите, изтъкна Атанасов.

Имаме 22 000 организирани членове, в 152 общини на България имаме структури. Това е може би най-голямата неправителствена организация, обясни той.

Ние работим по няколко линии. Едната от тях е поддържането на паметниците на руско-българската дружба. Имаме около 430 руски паметници и 130 съветски. Занимаваме се с културно-масова дейност, организираме концерти на руски състави, каза още Иво Атанасов.