В голямата зала на Руския културно - информационен център (РКИЦ) в София се проведе традиционната среща на българските възпитаници от съветски и руски университети с руския посланик Юрий Исаков, съобщиха от  пресслужбата  на РКИЦ.

Такава среща се организира всяка година съвместно с обществото на българските възпитаници от Русия и страните на бившия Съветски Съюз, носещ името Найден Геров в навечерието на празника на руските студенти - Татянин ден.

 Юрий Исаков , представи пред българските възпитаници на всички поколения и различни специалитети доклад за текущото състояние на външната политика на Русия и руско - български отношения. Той запозна участниците с резултатите от икономическото, политическото , социалното и културно развитие на Русия през 2013 г., перспективите за 2014 г. и следващите години. Посланикът изрази надежда за взаимноизгодно развитие на руско - българското икономическо и хуманитарно сътрудничество през следващата година .

Юрий Исаков отговори на въпроси на възпитаници и представители на българските медии , които касаят острите проблеми на съвременния свят и двустранните отношения : политическата борба в Украйна , енергийните руско - български проекти и за обучението на български младежи в руски университети .

След срещата на възпитаниците бе показан нов руски игрален филм .

Общността на руските сънародници в България е една от най-големите в чужбина. На отчет в руското посолство в София и на руските консулства във Варна и Русе са над 25 хиляди сънародници . Общият брой на руските имигранти в България е много повече . Според официалната българска статистика, руските граждани са на трето място по численост.

По неофициални данни в по-малка или по-голяма степен руски език владеят  не по-малко от 5 милиона души. Най-активно руския език в страната се ползва от възпитаниците на руски (съветски) учебни заведения

Към днешна дата, висшето образование в Русия получават не по-малко от 250 000 чуждестранни студенти (2.3% от общия брой) от 150 страни. Повече от 40 000 от тях учат за сметка на държавния бюджет на Русия. Според плановете на Министерството на образованието на чуждестранни студенти през 2015 г. е да нарасне до 6%, а до 2018 г. - до 10 %.

http://ruvek.ru